separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

OBELEŽENA 16. GODIŠNJICA ZLOČINA U GORAŽDEVCU: Deca ne smeju više nikada biti žrtve mržnje (FOTO)


U Goraždevcu je obeležena 16. godišnjica od stradanja srpske dece na reci Bistrici, kada su još uvek nepoznati počinioci iz automatskog oružja pucali i ubili Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakić (12), dok je četvoro srpskih tinejdžera tada teško ranjeno, piše portal Kosovo onlajn.


Taj avgustovski dan bio je jedan od najtežih za Srbe na Kosovu, a teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović rekao je da je mnogo zla na stradalnom KiM činjeno kroz vekove i da su mnogi narodi prošli kroz golgote i stradanja i da se ta razdoblja istroje nazivaju mračnim.

- Nama Srbima ovde na Kosovu i Metohiji ta mračna istorija nikako da se završi, jer stradali smo nepojmljivo mnogo i stradamo i danas, živeći u neizvesnosti, strahu i izolaciji. A sve što želimo je da u miru pokupimo plodove svoga rada i da nad sobom imamo delić slobodnog neba - rekao je Bojović.

Ne daju nam, međutim, ni to, kazao je on i dodao da su se postarali tog tužnog 13. avgusta 2003. godine da nam to i poruče.

- Udarili su tamo gde smo kao narod i ljudi najranjiviji - na našu decu. Nije to bio zločin jednog naroda protiv drugoga, kao što nijedan zločin nije. Ubice su imale lice, ime i prezime, i imaju ga i danas, kao što lica i imena imaju i oni koji im pomaži da izbegnu kaznu. Evo već dve decenije ovde su i tužioci i sudije neki koji tvrde da su došli da uvode demokratiju i osiguraju poštovanje ljudskih prava, a pred nosom im se šetaju odgovorni za ovaj i za mnoge druge zločine - rekao je on.

Ističe da nama kao ljudima ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da će kazna zločince sustići, ne samo na onom svetu, već i pred nekim sudovima ljudskim, naša bol tako neće nestati, ali će možda bar malo uminuti.

Autor: Tanjug/Kancelarija za KiM

- Deca ne smeju više nikada na Kosovu i Metohiji biti žrtve mržnje odraslih, jer nema te ideologije i politike kojom se može opravdati zločin poput ovoga. To je zavet koji jedni drugima, Albanci Srbima i Srbi Albancima, moramo dati, kako bismo imali budućnost - poručio je Bojović.

Kako je naglasio Srbija danas ovde mora da da još jedan zavet pred senima svojih malih mučenika i pred njihovim majkama, očevima, braćom i sestrama.

- Srbija više nikada ne sme biti mala i ponižena i toliko slaba da svaki pustahija sme da pomisli da se nevina srpska krv može prolivati nekažnjeno. I to je zavet koji kao ljudi, narod i država moramo da damo sami pred sobom, da bismo zaslužili budućnost u kojoj se 13. avgust više nikada neće dogoditi. Kroz suze i bol šaljemo još jedan pozdrav našem Panteliji i Ivanu. Živeće oni dok god živi naše sećanje na njih - istakao je Bojović.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM je rekao i da je planirano da se postavi spomen ploča u sećanje na žrtve, da je sve spremno i poručio da Vlada Srbije i Kancelarija nikada neće dozvoliti da se takav zločin zaboravi i da će obeležje biti postavljeno kada porodice stradalih odluče da se to spomen obeležje postavi.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić je rekao da su u zločinu pre 16 godina postradala deca, neka ranjena ali se na sreću i oporavila.

- Hrišćani su se vekovima okupljali i molili za one koji su postradali - kazao je Janjić uz poruku da svi treba da žive u miru jedni sa drugima i “u zajednici i slozi i objedinjujemo se oko naše vere i naše svesti da smo deca svetoga Save i velikih svetitelja i naša vera će nas sačuvati”.

Otac ubijenog Pantelije, Vasilije Dakić je rekao da je 16 godina prošlo i kazao da je na 100 dece ispaljeno 89 metaka i da je sreća u nesreći što nije bilo više žrtava.

- Molim sve ljude dobre volje da ne dovode ovde tu bandu Tačija i Haradnija - kazao je Dakić i poručio da živi na KiM, da su mu ovde i čukundede živeli i da nema nameru da se iseljava.

Autor: Tanjug/Kancelarija za KiM

Usled nedostatka dokaza, Euleks je zatvorio istragu, koju je ranije vodio UNMIK. Euleks je ranije saopštio da bi mogli ponovo da pokrenu istragu ali samo ako se pojave nove informacije o zločinukoji se 2003. godine dogodio u ataru Goraždevca pored reke Bistrice.

NI POSLE 16 GODINA NIKO NIJE ODGOVARAO ZA ZLOČIN

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je, povodom godišnjice zločina u Goraždevcu, da ni posle 16 godina od masakra nad srpskom decom niko nije odgovarao za zločin.

Podsećaju da je tužilac EULEKS-a još 2010. godine, obustavio istragu, „zbog nedostatka dokaza“.

- Slike albanskog likovanja i veselja nad stradalom srpskom decom i odsustva ljudske i lekarske etike u bolnici u Peći, u koju su roditelji samoinicijativno prevezli nastradalu decu radi ukazivanja pomoći, kao da su žive i danas - navodi se u saopštenju.

Koordinacija udruženja navodi da albansko društvo na Kosovu ni danas nije spremno da se suoči sa prošloću.

- Naprotiv, anticivilizacijsko slavljenje zločinaca i zločina nad Srbima i praksa njihove neodgovornosti, i danas je sumorna realnost na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

Ističu i da je normalizacija odnosa između Srba i Albanaca nemoguća bez istine o masovnim i sistematskim zločinima koje su počinili pripadnici tzv. OVK i pravde za brojne srpske žrtve.

Srpska koordinacija apelovala je na međunarodne činioce na KiM i pravosudne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi se počinioci ovog, kao i drugih zločina nad Srbima na KiM, priveli pravdi.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti